Emthonjeni Foundation School

A new foundation school in the Zandspruit informal settlement

The school proposed a new low-cost building that still retains utimate thermal and spatial performance. The heat-stack of the building is also used as a ply-space

Children can use the association of color to navigate the building
Play-facade
Play-facade

Architecture for children

press to zoom
Play diagram
Play diagram

Architecture for children

press to zoom
Exploded perspective
Exploded perspective

Spaces, structure and colour

press to zoom
Afternoon section
Afternoon section

A teaching space needs in-direct sunlight and not direct sun-light. In the afternoon direct western sunlight is reflected by a sunscreen. The heat build-up in the heat stack creates a natural ventilation flow.

press to zoom
Morning section
Morning section

A teaching space needs in-direct sunlight and not direct sun-light. In the morning direct eastern sunlight is blocked by a sunscreen. The play space/heat stack also acts as an insulation barrier on the eastern facade of the building. It further serves the purpose of a light channel and a natural ventilation stack. The play space/heat stack is constructed very cost effective with a steel frame and clear corrugated sheeting.

press to zoom
Cost effective
Cost effective

Architecture for children

press to zoom
concept
concept

Architecture for children

press to zoom
Axonometric
Axonometric

The classrooms have a n internal size of 5.7 X 5.3 M. This is a much better proportion than that of a narrow container (for the purpose of education). The external skin (grey/white walls) form the insulated envelope to regulate a climatically comfortable teaching environment. The internal walls are clad with timber to provide a warmer ambiance and cost. Narrower windows are used for security reasons. Other larger windows will be placed higher up. A cement floor is used to provide the building wi

press to zoom
Play-facade
Play-facade

Architecture for children

press to zoom